Een vraag die ik regelmatig krijg en die me elke keer weer wakker schudt. Nee, nog lang niet iedereen weet wat coachen is, wat je van een coach mag verwachten of wanneer je uberhaupt een coach zou opzoeken.

En ik merk dat ik het soms ook lastig vind om kort en eenvoudig uit te leggen wat ik nu eigenlijk doe. het lukt me vaak nog het best wanneer de vraag komt van een tiener die zich afvraagt wat ik nu eigenlijk doe: “Ik help mensen die het lastig hebben op hun werk, zodat ze weer met meer plezier kunnen gaan werken” (‘ah ja? dan mag mijn papa wel eens bij u langskomen’)

En eigenlijk is dat ook de essentie van wat ik doe.

Je kan soms echt helemaal vast komen te zitten in je eigen redeneringen en overtuigingen, zo vast dat je niets anders meer kan zien. Ik help je dan om door het bos de bomen weer te zien. Ik help je afstand nemen, zodat je weer afzonderlijke details kunt zien: de bomen, de struiken, de grote en kleine paadjes waarlangs je kan wandelen, de keuzes die je kunt maken.

Helpen betekent in dit geval niet dat ik het voor jou doe, of dat ik pretendeer het beter te weten. Een gelijkwaardige relatie is voor mij cruciaal. Ik sta naast je, ik wandel een eindje met je mee. Ik laat je af en toe stil staan, zodat je de tijd neemt om te kijken, ècht te kijken. Vaak zal je dingen zien die je al wist, soms wordt je misschien ook zelf verrast door wat je ziet als je even stil staat. Maar de dingen veranderen, keuzes maken als je een splitsing ziet, dat is wat jij zelf moet doen. Niet alleen, als coach sta ik immers naast je en wandel ik met je mee.

En doe jij ook niet iets met paarden? Hoe zit dat dan precies?

Ja, ik doe soms ook “iets” met paarden. Af en toe gebruik ik paarden als hulpmiddel bij de coachingsgesprekken. En ik vertel je ook graag waarom.

Paarden zijn van nature heel gevoelig dieren. Ze houden geen rekening met wat onze woorden vertellen, of wat we willen dat de buitenwereld van ons denkt. Ze merken onze subtiele lichaamstaal op en zijn meesters in het interpreteren en spiegelen van deze signalen. Dat maakt dat een paard ons kan helpen om veel sneller door te dringen tot de kern van waar het nu echt over gaat dan we via gesprekken kunnen doen.

En hoeveel ik ook van paarden hou, eigenlijk gebeuren de meeste van mijn coachingsgesprekken op dit moment zonder paarden.

Er valt nog heel veel te vertellen over coaching en coaching met behulp van paarden, en dat zal ik ongetwijfeld in volgende blogs doen. Wil je graag op de hoogte gebracht worden wanneer er een nieuwe blog beschikbaar is? Laat dan aan de rechterzijde je naam en email-adres achter.

Heb je nog bijkomende vragen? Post ze dan gerust hieronder in de comments of stuur mij een berichtje, ik hoor graag iets van je.

One thought on “Wat doe jij nu eigenlijk?

  1. koen waters ik op gevood ben ja ik op gefoet ja veel uit gelachen mis bruikt ver kracht ik leef nog maar hoe ik blij je getge getrouwd bent koen en met jurgen anja voor altijt zaamen valarie boozeren koen voor altijt samen

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.