‘Dat geloof ik niet!’ zei Alice. ‘O nee?’ zei de koningin op medelijdende toon. ‘Probeer het nog eens: haal diep adem en doe je ogen dicht’. Alice lachte. ‘Proberen heeft geen zin’, zei ze, ‘onmogelijke dingen kun je niet geloven’.
‘Je hebt vast te weinig geoefend’, zei de koningin. ‘Toen ik zo oud was als jij, deed ik het elke dag een half uur. Het kwam zelfs voor, dat ik nog voor het ontbijt maar liefst zes onmogelijke dingen geloofde’.

Uit Lewis Caroll – Achter de spiegel


Wat zijn overtuigingen?

Overtuigingen zijn niets anders dan gedachten die we geloven. Gedachten over jezelf, over anderen, over het leven en over de wereld om ons heen. Onze overtuigingen geven betekenis aan de wereld om ons heen.

Heel vaak helpen onze overtuigingen ons, ze brengen ons rust en ze geven ons een houvast in het leven. Bijvoorbeeld “we mogen de moed niet verliezen”.

En soms helpen ze ons niet, dan houden ze ons tegen om onze dromen waar te maken (“ik mag geen fouten maken”).


Wat als een overtuiging je tegenhoudt?

In de meeste gevallen zijn we ons niet bewust van de overtuigingen die ons gedrag sturen, we geloven nu eenmaal dat het zo is. En dat is prima. Overtuigingen zijn er tenslotte om het leven voor ons makkelijker te maken. Alleen zijn er momenten waarop je jezelf tegenhoudt door wat je gelooft, met als -ongetwijfeld een heel herkenbaar- voorbeeld “ik kan dat niet”.

Als je merkt dat je iets heel graag wil en het maar niet lijkt te lukken, dan wil ik je uitnodigen om op zoek te gaan naar jouw onderliggende gedachten.

Alleen al kunnen zien welke overtuiging(en) jou belemmeren kan opnieuw ruimte creëren. En als dat niet voldoende blijkt, dan kan je verder onderzoeken wat voor jou het voordeel is van die overtuiging, want ooit was er een moment waarop die overtuiging jou geholpen heeft, en hoe je ze eventueel kan ombuigen zodat ze jou opnieuw kan helpen.

Zo kan de overtuiging “ik mag geen fouten maken” ervoor zorgen dat je heel veel tijd en energie stopt in het vermijden van fouten. Zoveel zelfs dat je er last van hebt, dat je het gevoel hebt dat je nooit goed genoeg bent, of dat er simpelweg geen tijd overblijft om nog leuke dingen te doen. Je zou in dat geval de gedachte kunnen ombuigen naar “ik kan iets leren van mijn fouten”. Dan is het minder erg om al eens een fout te maken, en wie weet ben je na verloop van tijd zelfs blij met een fout, omdat die ervoor zorgt dat je iets kan leren.


Mijn overtuiging

Ook in geloofde dat fouten maken niet mag. In mijn kindertijd hielp die overtuiging mij, hoe minder fouten, hoe beter, of toch volgens de volwassenen in mijn leven. Toen ik zelf eenmaal volwassen werd, bleef ik vasthouden aan die overtuiging. Maakte ik toch een fout, dan was ik niet goed genoeg. Elke fout bleef dagen, weken en soms zelfs maanden in mijn hoofd malen. Dat koste mij bakken vol energie en het hielp mij niet verder. Ik was blind voor de mogelijkheid dat ik iets kon leren uit mijn fouten, ik probeerde enkel ze niet opnieuw te maken.

Tot ik me bewust werd van het feit dat ik mezelf op die manier tegenhield. Ik kan niet vooruitgaan als ik me door elke fout laat tegenhouden. Die bewustwording helpt mij nu om te accepteren dat ik af en toe fouten maak, en ze helpt me om te zien dat fouten maken mag. Ik probeer nog steeds om fouten maken te vermijden, en ik ben nog steeds niet blij wanneer ik een fout maak, maar het lukt me wel om er met wat meer mildheid naar te kijken. En alleen dat al zorgt ervoor dat het me minder energie kost, en dat ik beter in staat ben om te zien wat ik van die fout kan leren. Zodat fouten maken mij iets oplevert en niet alleen iets kost.

 

Heb jij zo’n overtuiging die jou niet meer helpt? En kan je wel wat ondersteuning gebruiken om ze om te buigen, zodat je weer verder kan? Neem dan gerust contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.