December is typisch een periode voor reflectie. De winter is van start gegaan en ook de natuur trekt zich even helemaal terug. Geen beter moment voor mij om dat ook te doen.

Dit jaar heb ik daar voor het eerst heel bewust veel tijd voor uitgetrokken. Op zich is reflecteren een vrij natuurlijke eigenschap voor mij, en toch. Ik ben maand per maand gaan terugkijken in mijn archief. Naar de foto’s die ik nam, naar berichtjes en mails die gestuurd zijn.

Zoveel dingen die ik al vergeten was. Heerlijk om al die herinneringen weer langs te laten komen. Zelfs de moeilijke momenten. Precies omdat ik er niet meer middenin zit krijgen ook deze momenten een andere betekenis.

Bovendien heeft het me ook geholpen om verbindingen te zien. Die zou ik niet opgemerkt hebben als ik niet zo terug in de tijd was gegaan. Waarschijnlijk had ik ze zelfs gemist als ik aan het eind van elke maand een samenvatting had gemaakt.

Deze les neem ik alvast mee voor volgend jaar, op het einde van het jaar ga ik opnieuw de tijd nemen om het hele jaar terug te scrollen.

Ja, dat kost best wel wat tijd. Maar het hoeft niet in één keer en wat mij betreft was het superwaardevol. Want al die lessen, wat ik wil meenemen en wat ik wil achterlaten helpen ook bij de keuzes die ik maak voor het nieuwe jaar.

Als jij ook graag tijd maakt voor reflectie, dan kan ik je deze methode zeker aanraden. Deel gerust ook jouw manier van reflecteren onder dit bericht.

Wil je naar aanleiding van jouw reflectie graag eens sparren over het versturen van nieuwsbrieven of jouw marketing aanpak? Stuur me dan gerust een berichtje.

Lenie Verhelst

Digitale vragen Lenie Verhelst

Lenie Verhelst is experte in e-mailmarketing eenvoudig maken voor elke ondernemer. Ze leerde gaandeweg dat je ook op het vlak van (e-mail)marketing je eigen pad mag bewandelen. Ze deelt haar ervaring en kennis graag met andere ondernemers die graag authentiek zichtbaar willen worden.

Wanneer ze niet met een ondernemer een funnel aan het opbouwen is, organiseert ze wel een natuurwandeling om te netwerken, coacht ze jou in je ondernemers-loopbaan, of kan je haar in het bos vinden.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.