Dat wist je vast al. Toch?

Als je net gras hebt gezaaid, dan weet je dat de zaadjes tijd nodig hebben om te kiemen.

Je weet zelfs dat je de jonge grassprietjes die net komen piepen best een beetje beschermd, zodat ze tijd krijgen om stevig te wortelen en zo hun kansen te vergroten. Je geeft ze de tijd om op hun eigen tempo, volgens de omstandigheden zoals ze zijn, uit te groeien tot sterke grassprieten. Waar je op kan lopen en dansen en spelen. Waar je met de grasmachine over kan rijden en die gewoon doorgaan met groeien.

En toch lijken we dat allemaal te vergeten als het over onszelf gaat; als het over onze eigen groei- en leerprocessen gaat, dan is er geen tijd. De beslissing of de keuze van vandaag zien we liefst morgen al in volle bloei staan.

Net zoals het gras tijd nodig heeft om te groeien, hebben ook onze eigen leerprocessen tijd nodig. Tijd om kennis te vergaren, tijd om met die kennis te oefenen in de praktijk, tijd om fouten te maken en opnieuw te proberen.

Om zo, na verloop van tijd beter te worden in wat we willen leren. Precies zoals de grassprietjes sterker worden en meer kunnen verdragen als ze verder groeien.

Het helpt ons niet vooruit om sneller te willen groeien. Misschien zelfs integendeel, hoe meer je de focus legt op wat er niet is, hoe vaster je komt te zitten. Net zoals de grassprietjes mogen ook de eerste stappen in ons leerproces beschermd worden, zodat ze de tijd krijgen om uit te groeien tot iets moois.

Gun het jezelf dit mooie leerproces. Geef jezelf de kans om te genieten van het proces, niet alleen van het resultaat. Onthou al die mooie herinneringen die tijdens het proces gecreëerd worden.

Voel je frustratie opkomen omdat je nog niet bent waar je zo graag wil zijn? Kijk dan eens terug naar de weg die je al hebt afgelegd. Wees dankbaar voor alles wat er wel al is, voor alle mooie dingen die je onderweg al tegenkwam. En weet dat ook het vervolg er wel komt, zolang jij niet opgeeft en zorg blijft dragen voor jouw leerproces kom je er wel. Dan zullen ook jouw grassprietjes onverwoestbaar zijn.

Je hoeft er dus niet aan te trekken om sneller te gaan. Je mag dankbaar zijn voor de weg die je al hebt afgelegd, dankbaar voor wat het verleden bracht. En vol verwachting uitkijken naar waar de toekomst je zal brengen 💚

Ik zou het heel fijn vinden als je me laat weten op welke manier deze blog je verder helpt of wat je graag in een volgende blog zou lezen. Wil je het me hier laten weten?

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.