Misschien moet ik starten met uit te leggen wat ik bedoel met talenten. Daarvoor volg ik graag de visie van Luk Dewulf. Talenten zijn volgens hem relationeel: ze worden pas zichtbaar wanneer je het talent kan waarnemen via concreet gedrag in een concrete situatie. We hebben dus anderen nodig om ons talent op te merken en zichtbaar te maken.

Talenten zijn niet hetzelfde als competenties. Het is niet omdat je iets goed kan dat het vanzelf gaat, of dat je er energie van krijgt. Talent doet vaak iets met je tijdsbesef, pas nadat je klaar bent met je taak of activiteit kijk je naar de klok en ben je verbaasd over hoe laat het is. Het is alsof de tijd is voorbijgevlogen.

Daarnaast geeft het inzetten van talent ook energie, je batterijen worden ervan opgeladen. En omgekeerd, wanneer je je talenten te weinig kunt inzetten gedurende een lange periode, dan lopen je batterijen langzaam maar zeker leeg en heb je kans om in een burn-out te belanden.

Wanneer ik naar mezelf kijk bijvoorbeeld, dan weet ik dat ik goed kan structureren en organiseren. Maar terwijl ik daarmee bezig ben heb ik echt niet het gevoel dat de tijd voorbijvliegt. En als ik een hele dag administratie bijwerk, dan heb ik aan het einde van de dag niet veel zin meer om nog dingen te gaan doen. Dus organiseren is wel een comptentie, maar geen talent.
Mag ik daarentegen op stap met mijn klanten, luisteren naar hun verhalen; of een opleiding geven waarin ik mijn kennis kan delen. Dan verlies ik wel de tijd uit het oog, dan moet ik bijvoorbeeld een alarm zetten om mezelf aan de tijd te herinneren. En dan kan er op het einde van de dag wel nog iets bij. Dus van betekenis zijn voor anderen, mensen ondersteunen in hun groeiproces, dat zijn wel talenten.

Zoals je al kan merken is het helemaal niet zo vanzelfsprekend dat de inhoud van je dagdagelijkse taken je ook echt voldoening geeft. Want organisaties sturen vaak op competenties: er wordt alleen gekeken naar wat je goed kan, en misschien nog wel vaker naar wat je niet goed kan, naar wat er ontbreekt. Noch organisaties (de uitzonderingen daargelaten, want die zijn er ook!), noch de werknemers nemen de tijd om te kijken naar talenten. En meer zelfs, om in te zetten op talenten: wat betekent dat je niet langer probeert om beter te worden in iets waar je niet goed in bent, maar dat je gaat uitblinken in dat waar je al goed in bent.

Behalve het feit dat de maatschappij verwacht dat we onze competenties inzetten, en dat we nieuwe competenties aanleren, zijn er nog wel een aantal redenen waarom je soms vastzit in een job waar je niet noodzakelijk al je talenten kan inzetten.

Soms kom je terecht in een job omdat je het gevoel hebt dat er geen andere keuze is, bijvoorbeeld omdat je geen diploma hebt, of omdat de facturen op het einde van de maand wel betaald moeten worden en je dus de job neemt die op dat moment beschikbaar is.

Of je rolt binnen dezelfde organisatie van de éne rol in de andere, omdat je competenties gezien werden en men op zoek ging naar een job waar die competenties van pas komen.

Het kan ook zijn dat je blijft vasthangen in een job vanwege de randvoorwaarden: een leuk loon met leuke extra’s, fijne collega’s, … Terwijl je eigenlijk wel toe bent aan een nieuw takenpakket, misschien past de inhoud van jouw job eigenlijk niet meer bij wat je echt graag zou doen.

Want ja, wat je echt graag doet, dat is niet noodzakelijk hetzelfde gedurende je hele carrière. Je verandert als persoon, je groeit en door nieuwe dingen te doen of te leren ontdek je misschien ook nieuwe passies (waar talent en motivatie samenkomen) en talenten. Talenten worden immers maar zichtbaar als er ook een context is die vraagt om dat talent in te zetten.

Hoe is jouw situatie nu? Geeft de inhoud van je job jou energie? Of ben je toe aan iets nieuws?

Wil je graag weten in welke mate jouw talenten aansluiten bij jouw takenpakket?
Boek dan snel jouw afspraak via lenie@lenieverhelst.be

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.