Als je mij volgt op Instagram heb je waarschijnlijk wel gezien dat ik in september een uitdaging ben aangegaan. De uitdaging om elke weekdag een live-uitzending te doen.

Voor mij was dat best wel een stap uit mijn comfortzone. Ik had wel al eens af en toe een video gemaakt -en vond dat al spannend- maar live was ik nog nooit geweest.

Maar goed, ik was al aan het oefenen met video, dus ik dacht “waarom niet?”. We zullen wel zien wat het brengt.

Ondertussen zijn we oktober, en ik deel heel graag met jullie wat het mij gebracht heeft.

Oefening baart kunst

Ja natuurlijk wist ik dat al. En toch laat ik me regelmatig tegenhouden omdat ik iets niet zo goed weet of kan. Zoals video’s opnemen bijvoorbeeld. Als ik al een video opnam was ik zelf al niet super tevreden van het resultaat. Kreeg ik dan ook nog eens kritiek (euh, feedback dus) over wat ik allemaal anders en beter moest doen, dan begon ik helemaal niet meer aan een volgende video.

Nu was het net de uitdaging om gewoon elke dag live te gaan. Zonder verdere regels: het hoeft nergens over te gaan, het duurt zo lang als jij wilt dat het duurt (dus ja, 30 seconden live is ook live). De eerste dagen was ik geweldig zenuwachtig, nu niet meer. Ik ben echt gewend geraakt aan de camera, en waar mijn stressniveau door het dak schoot als er in het begin iemand live meekeek, kon ik op het einde van de maand zelfs in interactie gaan.

Dus ja, oefening baart kunst. Waar het voor mij in zat was de lat die laag lag (ik moest elke dag live, ook al was het maar 30 seconden), de veilige omgeving waar ik dat kon doen (ik heb zoveel lieve reacties gekregen) en het feit dat ik zelf kon kiezen of ik mijn probeersels bewaarde. Na elke live kan je zelf kiezen of je de video wilt bewaren/delen en of je ze gewoon wilt verwijderen.

En weet je, het live gaan had een extra voordeel (en tegelijk misschien ook wel een uitdaging) tegenover het opnemen van een video. Als je live gaat heb je geen tijd voor perfectie. Je hebt niet de ruimte om opnieuw en opnieuw en opnieuw te starten. Dus zeg je een keer (of heel veel) euh, verspreek je je, kom je even niet op een woord, dan ga je gewoon verder. Net zoals je dat in een gesprek zou doen.

Wat met inspiratie?

Toegegeven, ik maakte me daar best wel zorgen over, want waarover moest ik dan praten? Hoe zou ik elke dag inspiratie hebben? En tegelijkertijd wilde ik vooral het leerproces aangaan.

Maar eigenlijk moest ik me daar geen zorgen over maken. Heel vaak kwam de inspiratie wel tijdens de dag. Precies omdat ik wist dat ik nog live ‘moest’ gaan was er heel vaak iets waarvan ik dan dacht “oh, daar kan ik straks wel iets over vertellen”.

Het heeft denk ik ook wel te maken met jezelf blijven inspireren, zelf altijd nieuwe informatie blijven opzoeken, of opleidingen volgen, boeken lezen, dan komt er vanzelf wel iets langs waarover je graag iets wilt delen.

En soms was dat ook niet zo. Er waren ook dagen dat ik moe was, of me niet zo top voelde, dagen zonder inspiratie. Maar ook die dagen was ik live. Want ik had een afspraak met mezelf: ik wilde elke dag live gaan om mezelf te trainen in het (live) video’s maken. En precies die dagen hebben me daarin enorm geholpen. Om toch op te dagen, en dan gewoon te vertellen over wat ik op dat moment aan het doen was bijvoorbeeld, of gewoon te delen dat ik geen inspiratie had.

Op die inspiratieloze momenten was ik niet bezig met het delen van een verhaal, was ik niet aan het denken aan de punten die ik zeker nog wilde vertellen, ik was gewoon aan het vertellen. Dat was echt een cadeau voor mijn leerproces, ook als dat op dat moment niet zo voelde trouwens 😊

Ik heb ervoor gekozen om die video’s niet te bewaren. Maar ik wil ook deze kant van de uitdaging met jullie delen. Gewoon oefenen, dat is waar het om gaat, dat is het enige waar het om gaat.

Ik ben geen video-mens

De absolute reden waarom ik niet eerder begon met video’s maken. Ik kijk zelf heel weinig video’s, ik lees veel liever (dus ja, ondertitelde video’s hebben bij mij een streepje voor 😉).

En weet je, er zijn ook gewoon heel veel mensen die wel graag video kijken. Mensen die zelfs liever naar een video kijken of luisteren dan dat ze lezen.

Dus ondanks echt compleet geen verwachtingen op dat vlak, hebben mijn video’s wel gezorgd voor meer interactie. Mensen die ik al lang niet meer had gezien of gehoord die een berichtje stuurden. En ook superveel lieve reacties op de video’s die ik maakte. Zowel inhoudelijk als mensen die mij bewonderden voor de stappen die ik uit mijn comfortzone zette.

En weet je, deze oefening heeft me niet alleen geleerd om oké te zijn met video. Ik leerde ook hoe fijn ik het vind om een inspiratiebron te zijn. Hoeveel voldoening het me geeft om anderen te inspireren in het authentiek ondernemen, in het authentiek zichtbaar worden. Dat alleen is voor mij echt alle stress en zenuwen waard.

Dit waren voor mij de belangrijkste take-aways uit de oefening. Dus ja, ik ga het zeker vaker doen, ik begon het zelfs leuk te vinden. Elke dag is qua tijdsbesteding wat lastiger haalbaar, al ben ik super blij dat ik die eerste maand dat wel heb gedaan.

En wat ik zeker nog even wil meegeven, ik vind absoluut niet dat iedereen video’s moet gaan maken hè. Doe vooral wat er op dit moment bij jou past. Voel wat je op dit moment wilt doen.

Wat ik vooral geleerd heb over het aangaan van een uitdaging en uit mijn comfortzone stappen is dat je er bewust tijd voor moet nemen (in mijn geval elke weekdag) en om niet op te geven bij de eerste tegenslag (zoals moe zijn en geen inspiratie hebben, zo verleidelijk om dan een dagje over te slaan).

O ja, en natuurlijk dat je er zelf plezier in hebt, net zoals een kindje dat al spelend iets nieuws leert. Het is ook superfijn om mensen rondom je te verzamelen die je aanmoedigen, mensen die met je meeleven. Dat is wat mij enorm heeft geholpen, dat er geen kritiek kwam over alles wat beter kon. Ik bedoel, ik was de eerste stapjes in mijn leerproces aan ’t zetten, ik wist ook wel dat het beter kon. Net de aanmoedigingen hebben ervoor gezorgd dat ik er plezier in bleef hebben, ook al ging het soms wat moeilijker.

Benieuwd welke stappen jij zou kunnen zetten in de uitdaging naar authentiek zichtbaar worden? Stuur me dan een mailtje, ik denk graag met je mee. Of neem een kijkje bij mijn aanbod om te zien op welke manier ik jou verder kan helpen.

Lenie Verhelst

Lenie Verhelst Funnel

Lenie Verhelst is experte in e-mailmarketing eenvoudig maken voor elke ondernemer. Ze leerde gaandeweg dat je ook op het vlak van (e-mail)marketing je eigen pad mag bewandelen. Ze deelt haar ervaring en kennis graag met andere ondernemers die graag authentiek zichtbaar willen worden.

Wanneer ze niet met een ondernemer een funnel aan het opbouwen is, organiseert ze wel een natuurwandeling om te netwerken, coacht ze jou in je ondernemers-loopbaan, of kan je haar in het bos vinden.

2 thoughts on “Wat ik leerde uit de September Live Challenge

  1. Tof! Ik ben je niet tegengekomen maar zit dan ook zo goed als niet op Instagram.

    Uit je comfortzone komen is leren en groeien… Goed zo!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.