Enkele maanden geleden schreef ik een blog over de comfortzone. En over de leer- en paniekzone die zich rond de comfortzone bevinden. De paniekzone is zover van jouw comfortzone verwijdert dat je panikeert. De leerzone ligt er tussenin, het is daar wel spannend, maar niet zo spannend dat de paniek toeslaat. Het is in de leerzone dat je nieuwe dingen, nieuwe vaardigheden kan leren.

Alleen is het niet zo evident om nieuwe vaardigheden aan te leren. Want als je het te groot ziet, dan kan het zijn dat je in de paniekzone beland en het nooit nog opnieuw wil proberen. En aan de andere kant bestaat het risico dat je teruggaat naar de veiligheid van je comfortzone, waardoor je ook geen stappen vooruit zet in je leerproces. Het is dus zoeken naar een evenwicht, waardoor je jezelf in staat stelt om te blijven leren.

De volgende 6 tips kunnen jou daarbij helpen.

Weet wat je wil bereiken

Je hebt het me misschien al vaker horen zeggen, maar weten welk doel, welk resultaat je wil bereiken is belangrijk. Als je weet waarom je kiest voor die af en toe lastige momenten, dan is het ook makkelijker om vol te houden. Dan kan je makkelijker jezelf motiveren om door te zetten, om vol te houden en te weerstaan aan de neiging om terug te glijden naar je comfortzone.
 

Kleine stappen

Het is mooi om grote dromen te hebben. Ik raad het zelfs iedereen aan. Alleen ga je in de uitvoering best stap voor stap. Als je een te grote stap neemt, of wanneer je 3 stappen tegelijk probeert te nemen, dan kan het zijn dat je ineens in de paniekzone beland. Waar die grens ligt, dat is voor iedereen anders, dus kijk vooral naar wat voor jou overzichtelijke en hanteerbare stappen zijn.
 

Zoek de grens

Aansluitend bij de vorige stap: leer jouw grens kennen. Durf jezelf uit te dagen om tot het randje te gaan. Want meestal kan je nog net een stapje verder dan je in eerste instantie zelf dacht. Het helpt je ook om steeds beter te weten tot waar je kan gaan en het helpt je om de leerzone telkens een beetje ruimer te maken.
 

Pauzeer

Leren kost energie. De grens tussen leren en paniek opzoeken, zorgt voor spannende momenten. Dus is het belangrijk dat je ook voor jezelf zorgt door af en toe een pauze te nemen. Door tussendoor even terug te stappen in je comfortzone. Zodat je tot rust kan komen, je batterijen weer opladen en je van daaruit kan reflecteren over dat wat je tot nu toe leerde.
 

Wees mild voor jezelf

De leerzone is jouw speeltuin. De plaats waar je mag proberen, vallen en weer opstaan om het opnieuw te proberen. In de speeltuin mag je fouten maken, meer zelfs, het moet. Want fouten helpen je om te verbeteren, net zolang tot het lukt. Precies zoals een kind dat na elke val opnieuw opstaat en een nieuwe poging onderneemt om te stappen.
Dus wees niet boos op jezelf als iets niet direct lukt, of als je vind dat het niet goed genoeg is. Je kan het immers gewoon opnieuw proberen.
 

Zoek steun

Een nieuwe vaardigheid, nieuw gedrag aanleren, dat gaat niet van vandaag op morgen. Daar is tijd voor nodig, zelfs als je een heel duidelijk doel voor ogen hebt. Daarom is het belangrijk dat er iemand is die jou onvoorwaardelijk ondersteunt. Die jou motiveert op het moment dat je denkt aan opgeven, die je herinnert aan het doel dat je wil bereiken. Iemand waar je je verhaal kan vertellen als alles even tegenzit, en die jou nadien ook weer terug in actie zet.

Dus: weet wat je wil bereiken, neem kleine stappen terwijl je jezelf wel blijft uitdagen, pauzeer af en toe, vergeef jezelf de fouten die je maakt en doe het niet alleen! Met deze stappen kom je al een heel eind wanneer je iets nieuws wil aanleren. Balancerend op de grens tussen comfort en paniek. Kan je naast deze tips nog wat extra hulp gebruiken? Neem dan gerust contact op, zodat we samen kunnen zien wat ik voor jou kan betekenen.

Ik lees graag in de reacties hieronder wat jou het meest helpt als je iets nieuws probeert. Is het één van bovenstaande tips? Of heb je nog een aanvulling?

Hou me op de hoogte als er een nieuwe blog uitkomt!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.