Je voelt de aarde en de bladeren onder je voeten, het knappen van de twijgjes. Je luistert naar de vogels en ziet hoog boven je, tussen de bladeren door, de lucht. Het licht valt, door de takken gefilterd voor je op het pad.

Je ademt diep in.

Je ruikt de geuren van het bos: mos, sappen, aarde en hout.

Je neemt alles in je op*.

Kan je het je inbeelden? Hoe het voelt? Hoe het ruikt? Hoe het eruit ziet? Wat je hoort?

Heerlijk he?

En in de week van 13 tot en met 20 oktober staat het bos in de bloemetjes, figuurlijk dan toch, want dan vieren we de Week van het Bos.

Dat bos is het meer dan waard om gevierd te worden. Want de evolutie is de laatste tijd enorm snel gegaan. We leven in steden, we halen ons voedsel uit de winkel en we gebruiken technologie om ons leven makkelijker te maken.

Maar ons lichaam en onze hersenen, die zijn nog niet helemaal mee met al die vernieuwingen. Stiekem gaan die er nog altijd van uit dat we in het bos leven.

En dus zorgen al die ‘nieuwigheden’ voor een constante vorm van stress. Een lichte stress, waar je niet direct de gevolgen van opmerkt. Maar toch een vorm van stress die een impact heeft op hoe we ons voelen. Meer zelfs, die ook een invloed heeft op onze fysieke gezondheid.

al die stressprikkels. Dan krijgen onze hersenen tijd om te ontspannen. Wist je dat, als je 30 minuten in de natuur wandelt, dat je hersengolven dan veranderen? Van continu alert om informatie te verwerken en beslissingen te nemen, veranderen ze naar ontspanning. Wel alert, maar met veel meer ruimte. Ruimte om even niets meer te moeten, een ruimte waar alles mag zijn. Niet te verwonderen dat je net op die momenten de meest creatieve invallen krijgt, toch?

Wetenschappelijk onderzoek heeft trouwens nog veel meer voordelen opgelijst van regelmatig in het bos vertoeven. Zo reguleert een boswandeling je bloeddruk en geeft het je immuniteitssysteem een boost.

Ik kan je dan ook maar één raad geven: ga regelmatig het bos opzoeken. Je hoeft geen intensieve wandeling te maken. Gewoon er zijn en ruimte maken om te genieten helpt je aan alle voordelen.* Fragment uit Shinrin Yoku van Yoshifumi MiyazakiPS: Vind je het lastig om tijd te maken voor een wandeling? Of ga je niet zo graag alleen?

Tijdens de week van het bos organiseer ik drie wandelingen waarop je welkom bent: op dinsdag gaan we netwerkwandelen (dit is specifiek voor ondernemers), op donderdag en vrijdag staan de wandelingen open voor iedereen. Met een groepje van maximum 8 personen maken we een boswandeling. Waarbij we echt tijd voor onszelf nemen, waar je oefeningen krijgt aangereikt om echt even helemaal tot rust te komen.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.