Tijdens mijn maandelijkse netwerkwandelingen leer ik elke keer weer nieuwe ondernemers kennen. Fijne mensen, met het hart op de juiste plaats.

Via deze blogreeks “Maak kennis met…” laat ik ook jullie graag kennismaken met deze ondernemers.

Ik leerde Valerie kennen als een onderneemster met een groot hart. Een onderneemster die ijvert voor de verbinding tussen de reguliere en de sociale economie.

Ik stel haar via dit interview dan ook graag aan jullie voor.Waarom kom jij zo graag netwerkwandelen?

Omdat het een manier is waarop ik mijn zichtbaarheid kan verhogen op een zeer persoonlijke, diepgaandere en rustigere manier.
Er is ruimte om door te praten over wat de ander doet, en de koppeling te maken naar je eigen persoon en bedrijf.

Wat doe jij dan met jouw bedrijf?

Mijn missie is om reguliere bedrijven en de sociale economie te verbinden.

Dat doe ik door starters te inspireren op het vlak van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Met aandacht voor people, planet èn profit.

Dat doe ik ook door het zoeken naar oplossingen voor het HR beleid binnen KMO’s. Denk maar aan werving en selectie. Niet voor elke job is er een diploma vereist, je hebt niet altijd een interim kantoor nodig en personeel aanwerven hoeft niet per definitie duur te zijn.

En als laatste draag ik mijn missie uit via vormingen op maat. Voor starters met een hart voor duurzaamheid, voor sociale ondernemers, voor non-profitorganisaties en voor KMO’s rond talent- en competentiemanagement.Wat was jouw drijfveer om te starten met jouw bedrijf?

Ik leidde een fietskoerierdienst in de Vlaamse Ardennen en kwam in contact met gemeentebesturen, drukkerijen, verenigingen tot KMO’s die hun opendeurdag, infomagazine, middenstandsblad of gemeentelijk infoblad huis aan huis lieten verdelen.

Die mensen leerde ik vrij snel goed kennen waardoor ik ook hoorde waarmee ze worstelden.

Het deed me deugd om enerzijds hun luisterend oor te zijn en anderzijds ook advies te kunnen geven rond het verlagen van ziekteverzuim, het verminderen van demotivatie, de impact van besparingen,…

Anderzijds was er ook nieuwe wetgeving waardoor mijn fietskoeriers konden solliciteren, loopbaanbegeleiding kregen van mij om hun overgang naar de private markt te versnellen.

Het was een mooie kans om inclusie echt in de markt te zetten via een sociale onderneming omdat ik een win-win kon realiseren voor zowel mijn klanten als mijn werknemers.

En toen de kans kwam, heb ik ze dan ook ten volle genomen om hierrond een bedrijf te maken die niet binnen een bepaalde subsidie hoefde te vallen maar alle ‘hokjes’ door de Belgische wetgeving kon doorbreken.Wat zijn jouw persoonlijke sterktes en hoe heeft jouw bedrijf daar iets aan?

Ik heb het geluk genomen om mijn bedrijf rond mijn sterktes op te bouwen.

Zo hou ik ervan om complexe problemen te ontrafelen en te vertalen naar acties die een impact hebben. Als sociaal ondernemer wil ik werken rond maatschappelijke impact voor de samenleving en de klant. Ik wil niet alleen een beleid uitdenken, ik wil ook de vertaalslag maken naar de acties en ik wil graag de resultaten kunnen zien. Ik wil iets in gang zetten op lange termijn.

Hierdoor kan ik eenmanszaken en KMO’s verder helpen in hun zoektocht naar personeel voor moeilijk invulbare vacatures én ook met problemen die er kunnen zijn rond bijvoorbeeld personeelsverloop en ziekteverzuim. Op een brede schaal en met diepgang.

Ik leer veel van mijn klanten in de reguliere economie dat ook interessant is voor mijn netwerk binnen de sociale economie.

Een andere sterkte die ik heb is mijn laagdrempeligheid en enthousiasme. Mensen vertrouwen me snel, waardoor ik ook sneller hun problemen hoor. En net hierdoor kan ik sneller dingen aanvoelen en strategieën voorstellen om hun problemen op te lossen, of om daar ondersteuning aan te bieden.

En net door dit te kunnen doen, kan ik ook sneller bouwen aan mijn droomhuis waarin inclusie bevraagd en beleefd kan worden voor iedereen.

Ik ben typisch de persoon die kiest voor de moeilijke weg. Dat heb ik eigenlijk op alle keuzemomenten in mijn carrière gedaan. Ik hou nu eenmaal wel van een uitdaging.Wat doe jij om zichtbaar te zijn met jouw bedrijf?

Ik hou van het onder de mensen zijn. Daarom ga ik maandelijks naar de Open Coffee in Gent en Oudenaarde.

Deze week heb ik ook een ondernemersgroep gevonden die matcht bij mij en diepgang brengt.

Binnenkort sluit ik me aan bij Etion om ook hier mijn zichtbaarheid te vergroten en bijkomende kennis te verwerven rond waardengericht ondernemen.

Vanuit mijn face to face netwerken bouw ik ook een groepje van ambassadeurs op die mijn zichtbaarheid mee vergroten en vv. Als eenmanszaak is het best moeilijk om visibiliteit op te bouwen. Fijn is het dus als we als eenmanszaken elkaar kunnen versterken. Dit zowel online als offline.

En naast het offline verhaal post ik ook op linkedin en facebook. Ik startte met het verzenden van mijn eerste nieuwsbrief en mensen kunnen me terugvinden via mijn website.Wat zou iedereen op school moeten leren?

Als moeder van twee kleine kinderen was ik aangenaam verrast van de ZILL methodiek (Zin in Leren, Zin in Leven nvdr) die in voege komt.

Het leren stil staan bij je sterktes, je waarden en je beperkingen is echt belangrijk. Investeren in persoonlijke ontwikkeling en het herkennen van belemmerende gedachten zou iedereen moeten leren kennen op school. Want hoeveel theoretische en praktische kennis je ook hebt, als je jezelf niet leert aanvaarden en je groeimogelijkheden ziet, hoe minder je open staat voor een warme en tolerante wereld waarin het goed is om leven voor iedereen. Mensen reageren vaak nog uit angst voor het onbekende, zien hun onbenut potentieel niet en bouwen een muur rond zich heen. En net dat wil ik afbreken bij mijn eigen kinderen. Leer het goede te zien in de andere. Ja, hij heeft een bril of is aan de zwaardere kant. Ja, dat meisje ziet er anders uit.

Ik ben blij dat mijn zoon er geen graten in ziet dat er een Pools meisje in de klas zit die het nederlands niet machtig is. Ik ben blij dat hij haar verder helpt in plaats van haar als ‘indringer, allochtoon, …’ te beschouwen.Welk boek raad je aan en waarom?

“Organisatienetwerken – de organisatievorm van de toekomst” ben ik nu aan het lezen. Het is een boek dat ik kreeg op een seminarie rond inclusief ondernemen.
Het werd geschreven door Patrick Kenis en Bart Cambré.

Het sluit aan bij mijn visie rond het belang van netwerken om samen vooruit te gaan.

Graag citeer ik een kort stukje dat ook de grondslag van mijn bedrijf goed omschrijft:

” Een organisatienetwerk is een noodzakelijke voorwaarde voor het vinden van effectieve oplossingen voor problemen die complex zijn en daarom niet door een organisatie alleen gerealiseerd kunnen worden. Een bijzonder kenmerk van organisatienetwerken is dat ze het klassieke denken in sectoren overstijgen. Een terugkerend kenmerk van een organisatienetwerk is dat het integreert: het slaat de noodzakelijke bruggen tussen overheden, bedrijven en non-profitorganisaties uit verschillende sectoren “Hoe breng je het allerliefst je vrije tijd door?

Op vandaag is dat samen spelen met mijn kinderen en genieten van een avondje alleen met mijn man.

Door om te schakelen van loontrekkende naar ondernemer kan ik dit eindelijk realiseren.

Met mijn driejarige wandelen door de straat terwijl hij met zijn loopfiets aan het oefenen is. Met mijn oudste zoon van 8 eens samen naar de lokale markt gaan om hun lievelingspudding te halen.

Dat zijn de kleine momenten waar ik van geniet.Als je een dier was, welk dier zou dat zijn en waarom?

Over deze vraag moet ik toch even nadenken. Maar dan zou ik het liefst een oehoe zijn. Die straalt rust en wijsheid uit, terwijl hij vanuit zijn boom de omgeving onderzoekt.

Zelf kan ik er ook enorm van genieten om op een terrasje te zitten en gewoon naar mensen te kijken. Naar hun diversiteit, hun ritme, hun doen.Hoe ga je om met onzekerheid?

Door er over te praten met mensen die ik vertrouw. Net zoals elk ander mens zijn er periodes dat ik straal en voel dat het goed gaat. En op sommige dagen vraag je je af wat je fout doet.

Dan doet het deugd om je gevoelens eens op tafel te kunnen leggen en ernaar te kijken alsof ze van een goede vriendin zijn. En dat advies dat dan in mijn hoofd komt, dat geef ik aan mezelf.Wat wil je graag van mij weten?

Ik heb het gevoel dat er nog altijd een stukje Lenie is dat ik niet ken. En ik zou graag van jou willen weten wat je drive is om te ondernemen.
En wat je missie is die schuil gaat achter je netwerkwandelingen en digitale vragen voor ondernemers.

Lenie:
Dat herken ik wel. Ik ben misschien wel het type-voorbeeld van een introvert.😁 Er is in de meeste gevallen wel wat tijd nodig voor ik mezelf helemaal laat zien.

Wanneer ik nieuwe mensen leer kennen, dan laat ik inderdaad niet direct het achterste van mijn tong zien.

En precies daar ontspringt ook mijn missie. Want ik heb geleerd dat ik, als super introverte persoon, ook kan ondernemen en mij zichtbaar maken. Dat ging niet vanzelf, want ik leerde al jong om onzichtbaar te zijn, om zo goed mogelijk aan de verwachtingen van anderen te voldoen. Er is tijd en veel moeite gekropen in het terug vinden van wat van mij was. Wat ik graag doe en wil doen. Een proces dat ongetwijfeld een levenslange ontdekkingstocht op steeds nieuwe niveaus zal blijken.

Daarnaast is het één van mijn talenten dat ik snel weg ben met digitale tools.

Al mijn talenten en ervaring zijn nu dus gebundeld in mijn bedrijf, waar ik andere ondernemers ondersteun. Ik ontmoet zoveel ondernemers met een prachtige missie. Dan help ik graag door met hen mee te denken, en door hen ook gewoon praktisch op weg te helpen of te ondersteunen in het zichtbaar maken van wie ze zijn en van hun bedrijf.

En de netwerkwandelingen, die zijn vooral ontstaan vanuit mijn eigen behoeftes. Ik ben graag buiten en ik hou van diepgaande gesprekken. En ook al had ik dat vijf jaar geleden nooit geloofd, ik hou ontzettend van het verbinden van mensen. De netwerkwandelingen brengen voor mij al die dingen samen. Ik heb al mooie verbindingen zien ontstaan tussen deelnemers aan de wandelingen. Dat vind ik geweldig om te zien.BONUS: welke tip wil je graag nog meegeven aan de lezers?

Een tip die ik deze week kreeg van iemand uit mijn netwerk. Wees authentiek en durf voor je eigen visie uit te komen. Ga er niet automatisch van uit dat jouw visie een zwakte is. Maak van je zwakte je kracht!Dankjewel Valerie voor dit interview.

Wil je Valerie graag ontmoeten, dan ben je meer dan welkom tijdens onze netwerkwandelingen of je contacteert haar rechtstreeks via één van haar kanalen:

Website
Facebook
LinkedIn

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.