Misschien vraag je je af of er een verschil is. Wat mij betreft wel, en dat mocht ik afgelopen weekend nog eens aan den lijve ondervinden.

De plaatselijke scoutsvereniging organiseert elk jaar een ‘ouderdropping’. En al meerdere jaren gaan we met een groep de uitdaging aan om onze weg doorheen modder, weilanden en over grachten te vinden aan de hand van visgraten, foto-zoektochten en cryptische omschrijvigen.

Zo ook het afgelopen weekend. Naar goede gewoonte enkele mannen voorop die er stevig de pas inzetten. Meestal vind ik dat dik ok. Ik geniet ondertussen van de babbels en het gezelschap.

Maar dit jaar was er voor mij iets verandert. Het afgelopen jaar ben ik veel met de natuur bezig geweest, waardoor ik ook veel bewuster was gaan wandelen. Met veel aandacht voor alles wat er te zien, te horen, te ruiken en te voelen is in de natuur. Waardoor mijn natuurlijk wandeltempo vanzelf was gezakt.

Precies daardoor dat het mij deze avond extra opviel. Door het stevige tempo was er ineens geen ruimte meer om op te merken en te genieten van de natuur rondom mij.

Vanuit een brede aandacht werd ik ineens gedwongen naar een extreme focus. Waarbij ongeveer alles wat ik opmerkte de plek was waar mijn volgende stap terecht moest komen. Kwestie van niet uit te glijden in de modder of een koeievlaai. Kwestie ook van bij mijn groep te blijven.

En terwijl dat tot me doordrong, beseft ik dat het in het runnen van mijn bedrijf eigenlijk niet anders is.

Er zijn momenten van aandacht. Momenten waaroop ik geïnspireerd wordt, momenten waarop ik bijleer en waarop alles mogelijk is. Momenten waarop alles aan een trager tempo voortkabbelt.

Daar tegenover staan momenten van focus. Die momenten waarop ik maar met één ding bezig ben en al de rest even op pauze staat. De momenten ook waarin alles sneller vooruitgaat en er grote stappen gezet worden.

En net als tijdens de dropping voel ik soms weerstand om over te schakelen naar de focus-stand. Omdat dat betekent dat ik dan moet kiezen. Eén ding om helemaal uit te werken, één ding om alles voor te doen.

Gelukkig is er altijd op het juiste moment wel iemand die me helpt de knop om te draaien.

Want ik heb beiden nodig om mijn bedrijf te laten groeien. De periodes van aandacht geven ruimte voor reflectie, om stil te staan bij wat er goed gaat en wat ik beter kan veranderen. Het geeft ook ruimte om te genieten van wat er is.

Alleen reflectie is echter niet voldoende om mijn bedrijf te laten bloeien. Daarvoor heb ik de periodes van focus nodig. Uit alle reflecties kies ik één ding om uit te werken. Eén ding om te knallen, om stappen vooruit te zetten en om niet langer te twijfelen.

Precies door deze afwisseling krijgt mijn bedrijf wat nodig is om verder te groeien. Zodat het mijn bedrijf blijft; precies dat wat bij mij past, precies dat doen waar ik helemaal blij van wordt.

Dus om terug te komen bij de titelvraag: ja, er is een verschil tussen focus en aandacht. En ze zijn allebei even waardevol en even nodig om je doelen te bereiken, want uiteraard is dit niet alleen van toepassing bij alles wat je onderneemt.

Wil je weten hoe ik je hierbij kan helpen? Laten we dan eens gaan wandelen of een koffie drinken. Voel je vrij om een mailtje te sturen om eens af te spreken.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.