Jeuj, de knoop is eindelijk doorgehakt.
Je gaat starten met het versturen van nieuwsbrieven. En bijna onmiddelijk bots je op een volgende horde. Want welk emailsysteem kies je nu best? Er zijn zoveel mogelijkheden, zowel gratis als betalend, dat je door de bomen het bos niet meer ziet.
En alle systemen bespreken in één overzicht dat is gewoon te veel. Bovendien is er niet echt een goed of slecht emailsysteem. Het hangt vooral af van wat je wil gaan doen en wat voor jou makkelijk werkt.
Hierna geef ik wat meer informatie voor drie verschillende systemen waar ik ook zelf mee werk, twee waarmee je gratis kan starten (Mailchimp en Mailerlite) en één die vanaf het begin betalend is (Active Campaign).
En als je deze info liever via een video luistert, dat kan ook. Gewoon hier klikken 🖱️🎬
Mailchimp
Laten we starten met het systeem dat het meest gekend is. Mailchimp is een krachtig email marketing systeem. Je kan gratis van start gaan tot 2000 contacten en mag je in totaal 10 000 emails per maand sturen. De doelgroep van Mailchimp zijn ook kleine onderemingen, dus ze hebben precies wat je nodig hebt als kleine onderneming.
Naast nieuwsbrieven kan je ook automatische mails sturen, bijvoorbeeld om iemand te verwelkomen op je lijst. Of als je een webwinkel hebt een mailtje naar wie wel iets in het winkelwagentje legde maar vervolgens niet aankocht.
En ook op het vlak van rapportage biedt Mailchimp voldoende opties.
Als minpuntje: Mailchimp is niet zo intuïtief in gebruik, dus vind je het sowieso al lastig om met computerprogramma’s te werken, dan is Mailchimp voor jou niet de beste keuze.
Mailerlite
Een minder gekend, gratis programma is Mailerlite. Gratis tot 1000 contacten en per maand 12 000 emails. Net zoals in Mailchimp kan je nieuwsbrieven en automatische mails sturen. De automatische emailreeksen kunnen in Mailerlite ook meerdere opeenvolgende mails bevatten. Terwijl je voor die funtionaliteit bij Mailchimp moet overstappen naar een betalende versie. Bovendien is Mailerlite ook een pak intuïtiever in gebruik dan Mailchimp.
Wil je van start gaan met een gratis versie en ben je niet zo thuis in digitale shizzle? Dan is Mailerlite voor jou een betere keuze. Makkelijker in gebruik en als bonus is het als enige van de drie systemen een Europees bedrijf. Moest het GDPR-gewijs een probleem worden dat data in Amerika wordt opgeslagen, dan zit je alvast veilig met deze keuze. En als je wilt overstappen naar de betalende versie, dan is dit ook het goedkoopste emailsysteem van de drie.
Active Campaign
Zoals beloofd wil ik je ook graag meer informatie geven over een betalend systeem. Uiteraard heb je voor dat geld ook meer mogelijkheden, veel daarvan vind je overigens ook terug in de betalende versies van Mailchimp en MailerLite.
En die meer mogelijkheden zorgen ook dat alles in het begin net iets complexer is om aan te leren.
Waar Active Campaign echt heel goed in is zijn de automatisaties: je kan hele voorwaardelijke beslissingsbomen gaan uitwerken. Verder gaat Active Campaign van de drie systemen het best om met meerdere lijsten. En je krijgt ook goed geïntegreerde CRM mogelijkheden (funnels, leadscoring, …). Dus wil je graag vanaf de start gebruik maken van de extra’s die Active Campaign biedt, dan is dit voor jou de beste optie.
Wil je echter gewoon nieuwsbrieven gaan versturen en (misschien) een weggever lanceren of mensen die inschrijven op je workshop bijhouden in een lijst, dan kies je beter voor een gratis systeem om van start te gaan. Zo kan je eerst gaan uitzoeken wat voor jou werkt, hoe je het verder wil aanpakken voor je gaat investeren.
Kies vooral het emailsysteem dat past bij de noden die jij hebt. Je kan altijd overstappen naar een ander systeem en je contacten meenemen. Dat is zelfs heel eenvoudig. Ook de gratis systemen hebben een betalende versie, waarbij je dan meer functionaliteiten kunt gebruiken en meer contacten kunt opladen. Regelmatig evalueren of het systeem dat je gebruikt nog voldoet aan de noden die je hebt is het belangrijkste, zoals ik al zei is er niet echt een goed of fout systeem.
Overweeg je een (ander) systeem en wil je graag mijn mening? Stuur me dan gerust een mailtje. Ik denk graag met je mee.