Laat het los…

Laat het los…

Laat het los…

Mijn broer, die bijna alles weet over bomen en planten, vertelde me onlangs dat bomen na de langste dag hun sapstromen omkeren. Uiteraard was ik nieuwsgierig naar wat hij daar mee bedoelde. Hij legde het mij met veel plezier uit, en ik heb met veel plezier geluisterd. Wat ik hoorde was zo een mooie metafoor.  Ik deel ze dan ook graag met jullie, vanuit mijn perspectief en in mijn eigen woorden.

In de lente leggen bomen de focus op groeien en bloeien. Ze zorgen ervoor dat alle voedingsstoffen tot in de top geraken. In die periode hebben ze geen tijd om zich bezig te houden met afvalstoffen en ballast. Die worden tijdelijk opgeslagen in de wortels, onopvallend en netjes weggeborgen. Maar dit kan geen permanente oplossing zijn, als er steeds maar afvalstoffen bijkomen zou de boom op lange termijn zichzelf vergiftigen en ziek worden.

Daarom wordt op het einde van de zomer de sapstroom omgekeerd. Op dat moment is de boom niet meer bezig met groeien, maar met het verwijderen van alle verzamelde afvalstoffen. Alles wat niet nodig is wordt naar de bladeren afgevoerd, zodat alle ballast samen met de bladeren kan worden losgelaten in de herfst.

Het is zo mooi hoe de natuur ons elke keer weer een spiegel voorhoudt. Hoe mooi is het om te beseffen dat er afwisselende periodes mogen zijn, meer zelfs, dat dit een heel natuurlijk proces is. Periodes waarin je bezig bent met groeien, waarin je naar buiten gericht bent, afgewisseld met periodes waarbij je meer naar binnen keert om je te ontdoen van alle ballast die je hebt verzameld.

En hoe belangrijk het is om jezelf ook af en toe te ontdoen van die ballast, zodat je gezond kunt blijven. Zodat je er weer helemaal kunt staan in de volgende naar buiten gerichte periode.

Het is niet evident om zo nu en dan te vertragen en even naar binnen te keren. En toch heb je die periodes nodig wanneer je wilt blijven schitteren.
Lukt het jou om regelmatig een pauze in te lassen? Om af en toe eens te checken wat je niet meer nodig hebt, wat jou niet meer dient?

Wil je graag leren vertragen en loslaten? Voel je vrij om contact op te nemen voor een vrijblijvende kennismaking

Wil je graag jouw tips met ons delen? Laat jouw reactie achter onder deze blog ⇊

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.