Wat als je de situatie niet kan veranderen?

Wat als je de situatie niet kan veranderen?

Wat als je de situatie niet kan veranderen?

Soms is het overduidelijk, de situatie is wat ze is en onmogelijk te veranderen. Wanneer je ontslagen wordt, dan weet je dat je dit niet kan veranderen. Geen fijne situatie, maar al snel onderneem je actie om een nieuwe situatie te creeëren, je volgt misschien een loopbaanbegeleidingstraject, je doorzoekt vacaturesites, je schrijft sollicitatiebrieven. Wat je ook doet, je gaat op zoek naar een manier om de ongewenste situatie om te buigen naar een nieuwe situatie die voor jou wel goed is. Ook als het soms lastig is, hou je vol en blijf je naar manieren zoeken die je naar jouw doel brengen. En de kans is groot dat de nieuwe situatie beter is dan de voorgaande, misschien vind je wel de job van je dromen, of werk je dichter bij huis waardoor je meer tijd voor vrienden en familie overhoudt.

In veel gevallen is het minder duidelijk dat je de situatie niet kan veranderen, zo kan een verandering in het management een veranderende bedrijfscultuur tot gevolg hebben. Zo’n verandering gaat geleidelijk, tot je ineens opmerkt dat de manier waarop je samenwerkt of communiceert niet meer hetzelfde resultaat heeft als voorheen. Of je hebt de indruk dat er van je verwacht wordt dat je steeds meer doet.

In dergelijke situaties is het makkelijk om in de slachtofferrol te kruipen: het gevoel dat alles je overkomt en dat het niet uitmaakt wat je doet, dat jij helemaal niets aan de situatie kan veranderen. Het is iemand anders dan jijzelf die iets moet veranderen (“als mijn baas nu gewoon eens naar mij zou luisteren”, “moest het management een keer rekening houden met ons”). Met als resultaat dat je je op den duur uitgeput voelt, minder energie en minder zin hebt om buiten het werk nog leuke dingen te doen.

Je kan natuurlijk kiezen om niets doen en blijven hopen dat er ooit iets zal veranderen. En ongetwijfeld zal dat ook gebeuren, maar de kans is klein dat dat in eerste instantie een verandering ten goede zal zijn. Ik zat zelf ooit in een dergelijke situatie, waarbij ik de indruk had dat ik steeds harder moest werken, steeds meer moest doen, om te bewijzen dat ik een toegevoegde waarde voor het bedrijf was. Voor mij resulteerde dat in ontslag en ik was stevig op weg richting burn-out.  Achteraf gezien, het beste dat mij kon overkomen, het maakte dat ik de job van mijn dromen vond.

Gelukkig kan het anders.

Je hebt altijd een keuze, ook al lijk je vast te zitten. Je hoeft niet te wachten tot er jou iets overkomt. Je kan zelf de keuze maken voor een andere situatie of voor andere strategieën om met de bestaande situatie om te gaan.

De eerste stap is bepalen wat je echt wilt. Het is vaak veel makkelijker om te zeggen wat je niet wilt, je wilt je geen uitgeperste citroen voelen, maar wat dan wel? Probeer het voor jezelf zo duidelijk mogelijk te maken, visualiseer wat je wilt, maak het zo levendig als je kan. Ook al weet je nog niet precies hoe je dat doel kan bereiken, het zal je energie en goesting geven om eraan te beginnen. Het is die goesting die je onderweg zal helpen als het even moeilijk wordt.

Als je helemaal ziet waar je naar toe wilt, bedenk dan zoveel mogelijk manieren om daar te komen. Het maakt niet uit hoe gek of onhaalbaar jouw ideeën lijken, want veranderen is hard werken en nieuwe dingen uitproberen voelt in het begin meestal wat oncomfortabel. Denk ook na over wie of wat jou kan helpen, je hoeft het niet alleen te doen. Mensen die in jou geloven, waar je op terug kunt vallen als het even wat moeilijk gaat, helpen mee om jouw doel te behalen.

Ga vervolgens aan de slag met één of enkele van jouw opties. Om te weten of ze je helpen zul je ze in de praktijk moeten brengen. Als het je heel moeilijk lijkt, oefen dan gerust eerst een paar keer in een voor jou veilige situatie (als dat mogelijk is).

En tenslotte, wees trots op elke stap of elk stapje dat je zet. Gun jezelf de tijd die jij nodig hebt. De strategieën die je vandaag gebruikt, vormen al jaren jouw basis, verwacht niet dat je dit in één dag kan veranderen. Hou steeds je doel voor ogen, voel de goesting en ga ervoor!

 

Heb jij het gevoel dat je vastzit in een situatie en wil je graag ondersteuning bij het definiëren van wat je wel wilt? Of bij het bereiken van jouw doel? Neem dan gerust contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.